Noua serie 5



Un lider de clasa inca de la introducerea sa pe piata, seria 5 ramane o masina cu o importanta cruciala in gama BMW. Noua generatie a acestui model este asteptat sa apara la sfarsitul anului 2009 si prototipuri mascate greu au fost deja intalnite pe strazile din jurul Munchen-ului. Noul motor de 4.4 l twin-turbo V8 de la X6 este asteptat si pe aceasta gama, alaturi de doua variante turbo diesel. BMW dezvolta cea de-a doua generatie de sisteme common rail pentru propulsoarele sale diesel, sisteme care opereaza la presiuni mai mari pentru a se obtine performante imbunatatite. Noile transmisii includ o cutie manuala cu sase viteze si un Steptronic semi-automat, zvonurile mai "adauga" si o unitate cu opt rapoarte de la ZF.
M5-ul viitor va avea un motor de 5.5 l V10 si mai mult ca sigur va avea mai multa putere decat generatia actuala.
Performantele dinamice vor fi si ele imbunatatite datorita folosirii exclusive a materialelor usoare precum fibra de carbon si aluminiu. In interior, pasagerii vor beneficia de si mai mult spatiu, consola centrala va fi orientata si mai mult catre sofer, iar sistemul iDrive va fi imbunatatit.


Firmele de tuning fac orice pentru a stoarce si ultimul strop de performanta din masini fie ca este vorba de Smart ForTwo sau o "torpila" precum Mercedes CL65 .AMG. RENNtech si-a indreptat atentia asupra ultimului model, iar rezultatul este pur si simplu o nebunie.CL65 AMG varianta stock nu este "fortata", si genereaza 612 CP de la motorul sau twin-turbo V12. Dar RENNtech a decis ca nu este indeajuns si, prin folosirea unui software special ECU a dus puterea la 695 CP. Progrmaul de tuning ‘PKG3′ include un intercooler mai mare cu un sistem de aerisire aditional care tine V12-le la temperaturi acceptabile, si doua admisii de aer din carbon pentru a imbunatati circuitul aerului. Setul de tevi de evacuare din otel inoxidabil dau un aspect agresiv. Pretul pachetului incepe de la 18.990 euro si este disponibil pentru S65, CL65 si SL65 AMG.

"Trabi" se intoarce


Carosierul german IndiKar a decis sa isi ia pe umeri responsabilitatea renasterii legendei GDR Trabant. Noua versiune a masinii economice va fi construita la initiativa unei alte companii, constructorul de volum Herpa. Un concept se asteapta a fi prezentat la editia din 2009 a Salonului Auto de la Frankfurt, desi inca nu exista nici un anunt oficial cu privirea la data la care versiunea finala a masinii va intra in vanzare."Noul Trabi" este un hatchback cu cinci usi cu o caroserie in culoarea bleu sky si acoperis alb.
Standardele de calitate ale viitorului model ce va intra in productie vor fi cu mult "indepartate" fata de cele alea modelului original. "Trabi" va indeplini standardele europene de emisii si confort. Interiorul va fi comparabil cu cele de pe Mini, Fiat 500 si VW Beetle.
IndiKar are cartierul general in Wilkau-Haßlau, in apropiere de Zwickau. Aici au fost construite mai mult de un milion de astfel de vehicule intre 1957 si 1991. Compania produce in prezent masini blindate, piese de schimb, si prototipuri pentru principalii constructori auto.



Toti sunt incântati de performantele lui Porsche 911 Turbo, dar niste "baieti" au incercat sa duca totul la extrem, asa incât a fost construit Gemballa Avalanche GTR 800 EVO-R, o bestie cu partea frontală in stil Porsche Carrera GT, spoiler spate de mari dimensiuni si garnisit cu carbon, precum si o caroserie vopsită in alb si negru, de mare efect.
Numeroasele modificări la nivelul aerodinamicii vin in completarea puterii de 850 CP, storsi din motorul de 3,8 litri prin modificarea sistemului twin-turbo Garret T035, adoptarea pistoanelor de la GT3 si regândirea arborelui cotit si a bielelor. Modificări necesare si datorită cuplului zdrobitor, de 935 Nm.Cuplu transmis rotilor de 19", cu jante speciale, din trei bucăti, incăltate cu pneuri Yokohama AVS Sport. Suspensia supersport provine de la H&R, amortizoarele fiind ajustabile, iar geometria suspensiei are trei moduri de setare. Despre pret, nici o informatie deocamdată, dar se asteaptă să fie de ordinul sutelor de mii de euro.

Mai multe detalii despre Panamera



Primul sedan din instoria Porsche, Panamera este programat sa apara pe strazi in 2009 si se asteapta sa schimbe piata sedanurilor de performanta pentru totdeauna. In mare parte si datorita succesului SUV-ului Cayenne, managerii Porsche s-au lasat convinsi sa puna faimoasa sigla si pe o masina in patru usi similara in dimesiuni cu Mercedes S-classe. Versiunea de productie Panamera este o masina lunga – are aproximativ cinci metri lungime si aproximativ doi metri latime si versiunea de baza cantareste aproximativ 1.800 kg. Totusi versiunea de varf 4.8 L V8 Turbo va cantari aproape 2 tone. Porsche va lansa Panamera cu trei versiuni de motorizare – 3.6L V6, 4.8L V8 de 405 CP si 4.8L Turbo cu peste 520 CP.
Preturile vor incepe de la 80.000 euro si va ajunge pana la 125.000 euro.

Versiunile de tip wagon sau crossover au reprezentat anul trecut pentru Volvo mai bine de jumatate din cifra de vanzari atinsa anul trecut asa ca nu ne surprinde deloc sa aflam ca producatorul va mai adauga alte astfel de modele in portofoliul sau. Primul dintre acestea va fi un XC60, care este asteptat la editia din acest an a Salonului Auto de la Geneva. Conform informa]iilor de pana acum primul motor din gama va fi unul pe benzina de 1.8 l, urmat de un turbo la 2.5 litri si un propulsor cu sase cilindri de 3.2 l. Pentru amatorii Diesel vor exista motoare de 1.8 l si 2.3 l.
XC60 va intampina o competitie acerba. Printre rivalii sai se numara Mercedes GLK si Audi Q5 pe langa BMW X3, Land Rover Freelander/LR2 si VW Tiguan.

Compania olandeza ce produce supercarul Spyker poate ca inca se confrunta cu problemele financiare dar aceasta nu o va impiedica sa "uimeasca" adienta la Salonul Auto de la Geneva. Dupa ce a trecut printr-o restructurare manageriala Spyker a luat decizia grea de a renunta la C12 Zagato.Vestea a fost urmata de zvonuri conform carora Spyker va renunta la motoarele Volkswagen si va cauta in schimb o solutie mai putin costisitoare in America. In ciuda tuturor acestor vesti noi, acum compania olandeza a anuntat ca va prezenta in curand modele noi
Printre acestea se numara SUV-ul D12, C8 Laviolette GT2R, C8 Spyder si o versiune C8 Laviolette cu ampatament mai lung.

Mercedes S-Classe



Cand Mercedes a prezentat "ciudatul" concept F700 anul trecut la Salonul Auto de la Frankfurt multi au speculat ca este doar un alt exercitiu fara sens in designul automobilistic. Aceasta parere nu este sustinuta si de apropiatii proiectului. Cele mai noi zvonuri din interiorul companiei germane sustin ca atat tehnologia cat si designul vor fi folosite pe noua generatie a S-Classe ce va urma sa apara in 2012. Mai mult, oficialii Mercedes au descris F700 ca fiind "o interpretare futuristica a sedanului clasic".
Ca si modelul actual, noua masina va avea versiuni cu ampatament scurt sau lung si va fi propulsat de o gama de unitati propulsoare V6, V8 si V12 – atat aspirate cat si turbo. Oricum, nou in aceasta oferta va fi si un motor de patru cilindri modificat pentru a face fata gamei. Printre noile tehnologii prezente in viitoarea limuzina se numara suspensia PRE-SCAN si SERVO-HMI (o interfata om-masina).


Mercedes a hotarat sa lanseze noua generatie a sedanului E-classe pana in 2009, vanzarile urmand sa debuteze la scurt timp dupa debutul vehiculului de la Salonul Auto de la Geneva. Ramanand oarecum similar in dimensiuni cu modelul actual, noul E-classe va imprumuta linii stilistice de la coupeul in patru usi CLS alaturi de o noua parte fata angulara si patru blocuri optice fata de o forma surprinzatoare.Modelele de baza vor fi propulsate de un motor turbo in patru cilindri de 184 CP, varful de gama fiind un uimitor V8 de 544 CP. Nou in gama va fi un V6 pe benzina, un V8 diesel de 354 CP, precum si un model hibrid.
Interiorul va contitui un mix al elementelor de la modelele gamelor S si C-classe cu un ecran color montat intre vitezometru si turometru. Consola centrala si volanul imprumuta designul celor folosite pe noul C-classe, iar oglizile laterale primesc aleceasi lampi de semnalizare. Varianta wagon urmeaza a fi lansata la 12 luni dupa lansarea sedanului.


Dupa ce acum cateva luni a reusit sa se impuna in etapa FIA GT de la Bucuresti si-a adjudecat titlul mondial la categoria GT1, exemplarul Maserati MC12 de curse este scos la vanzare de compania italiana. Pretul sau: 1.5 milioane de euro, cumparatorul avand la dispozitie, pe langa masina in sine, si piese de schimb in valoare de un milion de euro.
Cateva informatii legate de acest model: a intrat in productie in 2004, fiind creat special pentru a asigura linia de baza a echipelor Maserati in FIA GT. Au fost produse doar 55 de masini, 50 dintre acestea fiind destinate vanzarii directe catre eventualii clienti din toata lumea. Pretul fiecaruia a fost initial de 600.000 de euro. MC12 dispune de un motor V12 de 6.0 litri care dezvolta 632 de cai si 652 Nm, viteza maxima a acestuia fiind de 330 km/h. Cifrele acceleratiei arata si ele bine: 3.8 secunde pentru 0-100 km/h si 9.9 secudne pentru 0-200 km/h.
Modelul Maserati a insemnat reintrarea companiei italiene in competitiile sportive, MC12 fiind de asemena omologat pentru Le Mans, Super GT sau AMLS. In cazul in care exista doritori, Maserati Italia inregistreaza comenzile din orice tara de pe glob, inclusiv din Romania.

Maserati va lansa in 2009 o versiune cabrio a lui GranTurismo. Scopul noii versiuni de caroserie este acela de a contribui la tinta optimista a celor de la Maserati, care vor sa vanda 12.000 de unitati pe an pana in 2011. Cel mai probabil, versiunea cabrio a lui GranTurismo va fi dezvelita public in cadrul Salonului Auto de la Detroit din 2009, care va avea loc peste exact un an.
"Cabrioletul GranTurismo va intra in vanzare in martie 2009, dar nu am decis inca la ce eveniment il vom lansa", a declarat un oficial Maserati citat de Automotive News.
Maserati GranTurismo Cabrio va deveni al treilea model aflat in productie pentru italieni dupa ce modelele Coupe si Spyfer au fost scoase de pe liniile de montaj de compania italiana.

Viitorul seria 5



Aceasta masina cu un camuflaj extrem de "greu" pare a face parte din Seria 7, dar sa nu ne lasam pacaliti. Sub "huse" se afla noua serie 5 care va fi lansata pe parcursul anului 2009.
Sedanul care conduce in clasa sa va primi o infatisare mai putin radicala fata de generatia precententa in speranta de a obtine o cifra de vanzari si mai mare. Inspirat din Seria 3 si recentul X6, nou venitul va primi suprafete mult mai domoale si o linie a acoperisului mai sportiva.
Interiorul va beneficia de mai mult spatiu, datorita noilor dimensiuni (mai crescute) ale masinii, iar bordul va avea o cosola centrala creata special pentru a gazdui sistemul iDrive.
Sub caroseria "conservatoare" se vor afla versiuni imbunatatite ale gamelor actuale de motoare. Versiunile de baza vor primi motoare cu sase cilindri in linie, in timp ce o varianta mult mai puternica de 5,0 litri V10 va echipa viitorul M5. Fanii diesel vor putea alege intre un motor cu patru cilindri de 2.0 litri si unul 3.0 litri.

Una dintre principalele noutati Mitsubishi pe anul acesta o reprezinta Concept-RA. Desi conceptul de coupe sportiv arata ca si cum este gata sa "intre" pe podelele showroom-urilor, oficialii ne asigura ca acesta a fost creat doar ca "un display tehnologic" dar ne putem imagina ca marea majoritate a liniilor RA vor fi reintalnite pe viitorul Eclipse. Conceptul este propulsat de un motor diesel de eficienta maxima, cuplat la o transmisie manuala Twin Clutch SST si sistem de control al dinamicii vehiculului S-AWC. Lantul cinematic primeste sistemele de constrol Active Steering (pentru directie) si Active Damper (pentru suspensie) care deja pot fi regasite pe Lancer Evolution alaturi de "frane" sport.




Lincoln a surprins participantii de la NAIAS cu dezvelirea noului concept de sedan denumit MKT, aratand noua politica de design a brandului de lux prin intermediul unui vehicul spatios. Oficialii spun ca acesta este doar un concept dar fotografiile spion recente arata ca studiul de design se indreapta cu pasi repezi catre linia de productie.
MKT are un motor de tip EcoBoost V6 preferat in locul unui V8 de "volum" mai mare si, conform noilor tendinte, va deveni mult mai eco-friendly prin folosirea unor materiale ecologice la constructie. Propulsorul de 3.5 l este dotat cu turbina si injectie directa si este proiectat in asa fel incat rodica nivelurile de putere la cele ale unui V8 dar consumand ca un V6. Printre celelalte caracteristici care ajuta la economisirea de combustibil se numara un sistem de transmisie avansat, servodirectie asistata, reduceri ale greutatii si imbunatatiri aerodinamice. Producatorul anunta ca vehiculul poate functiona si alimentat partial cu etanol E85.
In interior, conceptul este orientat spre lux. Ocupantii au parte de scaune de prima clasa asemanatoare cu cele din aeronave. Pentru consola centrala, designerii au inventat si patentat o tehnologie care le permite sa foloseasca forme si spatii neconventionale pentru diverse display-uri. Panoul de instrumente construit din lemn pretios contine un panou de instrumente inspirat de cristalele Swarovski.

Passatul CC a debutat la Detroit




Indelung asteptatul coupe in patru usi al Volkswagen, denumit tot Passat, a fost lansat la doar cateva ore ionaintea debutului sau oficial de la Salonul Auto de la Detroit. Noul model va fi numit simplu "CC" si desi este bazat pe platforma Passat este cu 5 cm mai coborat si este cu 3 cm mai lat decat sedanul companiei germane.
Passat CC va fi dotat, in Statele Unite cu un motor 2.0 TSI de 200 CP, disponibil atat cu o cutie cu sase viteze manuala sau una de tip Tiptronic (tot cu sase rapoarte). Optional este disponibil si un motor mult mai puternic de 3.6L FSI, care dezvolta 280 CP. Pe celelalte piete mai sunt disponibile si motoare de 160 CP (1.8L TSI) si doua variante diesel ce dezvolta 140 si, respectiv, 170 CP.

Noua generatie Subaru Forester



Mai mare decat inainte si cu o garda la sol mai mare, noul Subaru Forester (ce va debuta la Salonul Auto de la Detroit) a devenit mai mult un SUV compact, si concureaza acum modele precum Toyota RAV4 si Honda CR-V.
Forester "imparte" sasiul cu noua Impreza, beneficiind de tractiune integrala si SI-Drive. Puterea va provenit de la doua motoare de 2.0 litri cu patru cilindri, pe benzina, cu arhitectura de tip "boxer", din luna septembrie, in oferta se va regasi si un motor diesel.



Noul Ford Fiesta ST va fi fara indioala o aparitie de senzatie. Cu performanta, infatisare si caracteristici care vor lasa in urma concurenta, noul hot-hatch de la Ford promite ca va revolutiona piata supermini-urilor. In prezent ovalul albastru intampina o concurenta acerba din partea unor modele precum Abarth Grande Punto si Opel Corsa OPC, dar sefii acestei firme intentioneaza sa resitueze Fiesta ST in varful "lantului trofic" al hot-hatch-urilor.

Noul ST va aduce (fata de Fiestele obisnuite) o multime de noi imbunatatiri cosmetice, ce includ niste superbe jante de aluminiu si un spoiler situat deasupra lunetei. Bara fata revizuita contine o admisie de aer mai mare, lampi de ceata, in timp ce un scut situat in partea spate incorporeaza doua tevi de esapament sportive. Pragurile pronuntate si suspensia coboranta accentueza aspectul agresiv al masinii.

In interior cumparatorii vor fi intampinati de un interior finisat extrem de bine si vor beneficia de scune sport. In ceea ce priveste motorizarea, ST va primi un motor cu o capacitate cilindrica mai mica (1,6 litri), dar care va produce intre 180 si 190 CP.

CLC va debuta la Fashion Week



Mercedes-Benz va prezenta noul CLC pentru prima data la "Fashion Week" din Berlin, eveniment ce va fi tinut in perioada 27-31 ianuarie. Noua masina are ca target in principal oameni care pun in principal accentul pe "lifestyle", un segment tanar si fluent care apreciaza vehiculul atat pentru stil si infatisare cat si pentru performanta.

Desi este pozitionat mai mult ca un automobil acccesoriu, Mercedes s-a incapatanat sa isi demonstreze abilitatile tehnologice si in noul CLC coupe. Noua servodirectie precisa ofera o manevrabilitate extrem de usoara si motorul cu patru cilindri, de 184 CP a fost modificat pentru a avea o eficienta cu 11% mai buna decat la precedentul model. In interior exista un sistem de tip "infotainment" cu DVD, hard-drive si interfata multimedia.



Producatorul ceh Skoda a prezentat de curand noua generatie Superb, o masina indelung asteptata si situata in segmetul mediu-superior. Ca majoritatea masinilor noi, Superb a crescut considerabil in dimensiuni pentru a se obtine un spatiu interior mai generos.

Noul Superb include noi tehnologii care in mod normal nu sunt reintalnite in acest segment, precum lumini adaptive, un nou sistem electronic de aer conditionat, asistenta la parcare si noua airbag-uri.
Faptul ca este o subsidiara a grupului Volkswagen ofera firmei cehesti accesul la unele dintre cele mai bue motoare din lume. Superb-ul va fi disponibil cu cu trei motoare pe benzina si trei diesel. Puterile variaza de la 105 CP pana la 260 CP, iar unitatile vor fi cuplate cu transmisii manuale sau DSG.

Skoda Superb va fi construit la uzina Kvasiny din Republica Ceha si va fi pus in vanzare in Europa la sfarsitul anului 2008.

Grupul indian Tata a anuntat astazi ceea ce va fi cea mai ieftina masina din lume. Oroarea, pardon! autoturismul se va numi Nano. Asa-zisul vehicul se asteapta sa iasa pe piata la un pret de doar 100.000 de rupii (2.500 dolari americani) incluzand taxele si se asteapta sa aibe o piata de aproape un miliard de clienti.

Masina care este declarata de producatorul indian ca fiind cu cinci locuri, are un motor minuscul de 624 cmc cu o putere de 33 CP, montat pe partea din spate si tinteste (nu e gluma) in principal indienii care spera sa treaca de la doua la patru roti.
Viteza maxima atinsa este de doar 85 de km pe ora, dar este o viteza mult prea mare pentru traficul Indian. Asa cum ne putem astepta la o masina asa de ieftina aceasta nu are prea multe dotari. Modelul de baza, spre exemplu nu este dotat cu aer conditionat, geamuri electrice sau servodirectie. Bineinteles, conform traditiei pietei locale, masina nu va fi echipata cu air-baguri.

Ferrari planuieste sa scoata un SUV




Nu va inseala ochii, acest SUV poarta binecunoscuta sigla a calutului cabrat. Da, probabil este vestea cea mai surprizatoare din lume, Ferrari are de gand sa isi "puna" faimosul nume pe un rival pentru Porsche Cayenne.
Denumit "proiectul F151", ideea unui SUV Ferrari va starni cu siguranta puternice emotii in inimile entuziastilor auto din intreaga lume. Oricum, se pare ca sefii firmei italiene au urmarit atent succesul Porsche-ului 4x4, vrand, de asemenea sa isi mareasca profiturile.Cu un interior practic, capacitate disponibila pentru bagaje mai mare si disponibilitati pentru drumuri mai accidentate, modelul deschide pentru brand un segment mai mare de piata. Cu o lungime de aproximativ cinci metri si o latime de doi metri, Ferrari-ul poate oferi un transport de lux pentru cinci persoane. Deja exista zvonuri ca in gamele de motorizari disponibile se vor regasi deja celebrele V8-uri si V12. O mai mare problema o ridica transmisia, Ferrari cautand solutii printre care cele mai viabile ar fi "imprumutarea" unei solutii de la Mercedes sau folosirea platformei cu transmisie spate de la 612 Scaglietti.
Daca F151 va merge mai departe, Ferrari va prezenta conceptul in anul 2010.

Pe masura ce numarul multimilionarilor creste, Rolls-Royce se straduieste sa tina pasul cu cererea tot mai mare de vehicule de lux precum Phantom sau Phantom Drophead Coupe. Anul trecut compania a vandut sub 1.000 de unitati. Totusi, anul acesta se intentioneaza o crestere a productiei cu 10% dupa o investitie de 19,8 milioane de dolari si recrutarea a 300-400 noi angajati la uzina din Goodwood, West Sussex, deschisa in 2002.

Aproximativ 90% din vehiculele produse la Goodwood sunt exportate, un numar tot mai mare dintre ele ajungand pe piete in crestere precum China, unde este o cerere din ce in ce mai mare pentru produse de lux.
Rolls Royce va mai lansa curant un nou coupe de lux bazat pe conceptul 101EX, alaturi de un nou sedan care va fi pozitionat sub gama Phantom. Pentru cele doua produse nu au fost avansate inca date de lansare ferme.

Hartge Hunter - un BMW X3 mai dur


BMW-ul X3 a fost mereu desconsiderat din cauza performantelor sale off-road mai modeste, iata de ce compania de tuning germana Hartge l-a modificat pentru a-l tranforma intr-un adevarat "vanator" (Hunter) pe terenuri accidentate. O garda la sol de 23 cm a fost obtinuta prin intermediul unor arcuri si amortizoare mai lungi, scuturi fata aditionale si anvelope de 255/55 R18 montate pe jante din aliaj Hartge. Modificarile mentionate, alaturi de cresterea puterii motorului diesel de 3.0 l (pana la 253 CP de la 218 CP) permite vehiculului sa urce pante cu inclinari de pana la 48°. Alte capabilitati includ traversarea de sleauri de 50 cm si un index de articulare al axei de 63 de procente. Pentru cei care au nevoie de o mai mare putere, Hartge poate modifica versiunea 3.0sd pentru a ajunge la 335 CP in loc de 283 CP.
Mai multe accesorii practice au fost adaugate la oferta incluzand huse pentru scaune lavabile de tip Sensatec si multiple spatii pentru stocarea echipamentelor si ustensilelor de vanatoare.

Cei de la Hennessey Performance sunt binecunoscuti pentru upgradeurile aplicate la modelele Viper, dar cea mai noua realizare, Viper-ul SRT10 este proiectat pentru a concura recentul Chevy Corvette ‘Blue Devil’ ce urmeaza a fi lansat. Pe langa Venom-ul 650R, pachetul de modificari include upgradeuri pentru sistemul de evacuare si convertoare catalitice care permit cresterea puterii cu 78 CP pana la 678 CP.

Surplusul de putere permite lui Hennessey Viper sa accelereze de la 0-150 km/h in 15,5 secunde. Franele au fost modificate pentru a reduce greutatea masinii.

Project Kahn - kit pentru Continental GT


Cel mai nou kit de tip custom de la Project Kahn destinat exclusiv Bentley-ului Continental GT si denumit GTS a fost lansat recent pe piata pentru clientii acestui coupe de lux. La crearea pachetului, designerii au avut in vedere imbunatatirea imaginii sportive a GT-ului, dar in acelasi timp conservarea look-ului exclusivist.
Kitul include un spoiler format din doua piese care se “infasoara” in jurul marginilor barei de protectie fata, o piesa din trei bucati ce se plaseaza pe langa tevile de evacuare si noi tipuri de praguri. Pentru a umple masivele arcuri ale rotilor sunt disponibile jante din aluminiu “taiate” cu diamant de tip Kahn RS-D.
TS-ul de la Project Kahn se prezinta si cu imbunatatiri interioare ce includ tapiserie din piele Nappa in diferite culori si combinatii. Vehiculul mai beneficiaza si de un sistem electronic de micsorare a garzii la sol.
top